Diagnostiek dunnedarmkanker

Als er een vermoeden bestaat dat u dunne darmkanker heeft, zal de huisarts u verwijzen naar een medisch specialist (meestal de maag-darm-leverarts). De medisch specialist voert bij het eerste consult een gesprek met u en doet lichamelijk onderzoek. Om de juiste diagnose te stellen voert de specialist (meestal) een kijkonderzoek via de maag (gastroscopie) of (soms) de dikke darm(coloscopie) uit. Aangezien met gastroscopie en coloscopie niet de hele dunne darm is te onderzoeken volgt soms aanvullend onderzoek in de vorm van een videocapsule-endoscopie of dubbelballon endoscopie. Als tijdens één van deze onderzoeken ergens in de darm een afwijking te zien is, dan neemt de specialist op die plaats wat weefsel uit de darmwand weg voor nader onderzoek door de patholoog. Is er sprake van dunne darmkanker dan volgt aanvullend bloedonderzoek en een CT-scan. Met een CT scan is vast te stellen of en hoever de tumor is doorgegroeid in de omringende weefsels en of er uitzaaiingen zijn naar de lymfeklieren, de lever of andere organen.

Deze diagnostiek levert informatie over:

Het stadium van de ziekte: invasieve groei van de tumor, de grootte van de tumor, het aantal aangetaste lymfeklieren, aanwezigheid van uitzaaiingen op afstand (bijvoorbeeld lever, buikvlies, longen);

De tumorkenmerken: de groeisnelheid (tumorgraad).

 • Om na te gaan of dikkedarmkanker dan wel endeldarmkanker werkelijk de oorzaak is van uw klachten is een kijkonderzoek van de darm (coloscopie) nodig.

  Een colonoscopie is een inwendig onderzoek van de darm. Als de Maag-Darm-Lever arts (MDL-arts) tijdens de colonoscopie een afwijking vaststelt die wijst op darmkanker, dan moet nader onderzoek plaatsvinden. U krijgt dan een afspraak mee om binnen drie werkdagen bij de coloncare verpleegkundige te komen in het Oncologiecentrum, om vervolgonderzoeken af te spreken.

  Het darmonderzoek vindt plaats op de afdeling Endoscopie.

 • Bij een CT-scan worden er met behulp van röntgenstraling meerdere dwarsdoorsnede foto's van weefsel en organen in het lichaam gemaakt. Tijdens het onderzoek wordt u liggend op een beweegbare tafel door een ronde opening geschoven. Het apparaat maakt, terwijl de tafel verschuift, een serie foto's, waarop "plakjes" van het weefsel of organen staan afgebeeld. Deze foto's kunnen met behulp van een computer een beeld geven van een mogelijke tumor. Deze beelden worden achteraf beoordeeld door de radioloog.

  Lees meer

 • MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging, ook wel magneetscan genoemd. Met een MRI-scan worden afbeeldingen gemaakt van organen en weefsels. Door radiogolven in combinatie met een grote, sterke magneet ontstaan signalen in het lichaam die de computer weer opvangt en verwerkt tot een afbeelding. Een MRI is een grote magneet waar u helemaal ingeschoven wordt. U ligt als ware in een soort tunnel. Het is belangrijk dat u tijdens de scan stil ligt en ontspant.  Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie. 

 • Bij een gastroscopie bekijkt de arts de binnenzijde van de slokdarm, de maag en het eerste deel van de twaalfvingerige darm. Hij doet dit met een dunne flexibele slang (gastroscoop)
  met aan het uiteinde een klein lampje en een camera die het mogelijk maakt in uw maag en twaalfvingerige darm te kijken.

  Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Endoscopie.

 • Bij een Video Capsule Endoscopie, afgekort VCE, onderzoekt de maag-darm-leverarts het slijmvlies van de dunne darm. Het onderzoek gebeurt met behulp van een hele kleine camera
  die ingebouwd is in een capsule zo groot als een vitaminepil.

  Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Endoscopie.

Sluit de enquête