Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Wat is het?
Kanker in de lever komt vaak voor en in veel gevallen gaat het om uitzaaiingen van andere soorten kanker, bijvoorbeeld dikkedarmkanker. Op deze pagina gaat het over de kanker die in de lever zelf is ontstaan, zogeheten primaire leverkanker.

Oorzaak
Primaire leverkanker ontstaat meestal bij patiënten met levercirrose. Dat is een aandoening waarbij het weefsel van de lever zo erg is beschadigd dat het niet meer kan herstellen. Levercirrose kan onder andere ontstaan door overmatig alcoholgebruik, leverontstekingen zoals hepatitis A, B en C, steatose (leververvetting) en een chronische galwegontsteking.

Klachten
Klachten die kunnen wijzen op leverkanker zijn verminderde eetlust, misselijkheid, zeurende pijn in de rechter bovenbuik, geelzucht, vermoeidheid en gewichtsverlies. In veel gevallen groeit de tumor al geruime tijd in de lever voordat er klachten ontstaan.

In de lever kunnen ook vele goedaardige aandoeningen optreden. De meest voorkomende zijn infecties (o.a. hepatitis A, B, C), steatose (leververvetting) en levercirrose (bijvoorbeeld na een leverinfectie, door medicijngebruik of door alcoholgebruik). Goedaardige cellen groeien soms na verloop van tijd uit tot een kwaadaardige tumor. Het is echter ook mogelijk dat deze goedaardige aandoeningen altijd goedaardig blijven. Dat wil zeggen dat ze niet zullen uitgroeien tot primaire leverkanker. Na onderzoek van cellen in het laboratorium blijkt pas of cellen onschuldig zijn of niet.