Diagnostiek

Als uw huisarts vermoedt dat u mogelijk alvleesklierkanker heeft, zal de huisarts u doorverwijzen naar een specialist (meestal een medisch oncoloog, maagdarmlever-arts of chirurg). Deze zal aanvullend onderzoek verrichten, in eerste instantie bestaand uit een gesprek, lichamelijk onderzoek en aanvullend bloed- en beeldvormend onderzoek. Het beeldvormend onderzoek is meestal een echo of een CT-scan van de buik. Afhankelijk van de uitslagen daarvan kan ook een MRI scan, een ERCP of EUS nodig zijn.

 • Een ERCP is een kijkonderzoek om te bepalen of er sprake is van een afsluiting van de galgang of van de afvoergang van de alvleesklier.

  Een ERCP is een onderzoek waarbij de arts met een endoscoop (een flexibele buis) met daaraan een kleine camera de afsluiting van de galwegen bekijkt. Van eventueel aanwezige afwijkingen neemt de arts een stukje weefsel (biopt) weg voor onderzoek door de patholoog. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling endoscopie.

 • Bij een CT-scan worden er met behulp van röntgenstraling meerdere dwarsdoorsnede foto's van weefsel en organen in het lichaam gemaakt. Tijdens het onderzoek wordt u liggend op een beweegbare tafel door een ronde opening geschoven. Het apparaat maakt, terwijl de tafel verschuift, een serie foto's, waarop "plakjes" van het weefsel of organen staan afgebeeld. Deze foto's kunnen met behulp van een computer een beeld geven van een mogelijke tumor. Deze beelden worden achteraf beoordeeld door de radioloog.

  Lees meer

 • Dit is een onderzoek waarbij de specialist met behulp van een flexibele slang (een endoscoop) via de mond, slokdarm en maag met een klein echo-apparaat de organen en lymfeklieren rondom de maag, slokdarm en alvleesklier in beeld brengt. Van eventueel aanwezige afwijkingen in de organen neemt de arts een stukje weefsel (biopt) weg voor onderzoek door de patholoog.

  Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling endoscopie.

 • MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging, ook wel magneetscan genoemd. Met een MRI-scan worden afbeeldingen gemaakt van organen en weefsels. Door radiogolven in combinatie met een grote, sterke magneet ontstaan signalen in het lichaam die de computer weer opvangt en verwerkt tot een afbeelding. Een MRI is een grote magneet waar u helemaal ingeschoven wordt. U ligt als ware in een soort tunnel. Het is belangrijk dat u tijdens de scan stil ligt en ontspant.  Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie. 

 • Bloedonderzoek is een standaardonderzoek dat bijna altijd plaatsvindt. Na afname wordt het bloed naar het laboratorium gestuurd waar het wordt nagekeken. Uw arts bespreekt de uitslagen met u. U kunt laten bloed prikken bij het Diagnostisch Centrum van het Maastricht UMC+. U vindt het Diagnostisch Centrum op niveau 1 (zie de interactieve plattegrond). Heeft u een afspraak op de poli Oncologie, dan kunt u hier tussen 8.00 uur en 16.00 uur bloed laten prikken.

Sluit de enquête