Patiëntinformatie longkanker

Op deze pagina vindt u onze folders met informatie over de verschillende soorten longkanker, diagnose en behandeling. Heeft u vragen? Stel ze aan uw behandelend arts of verpleegkundige.

In Nederland krijgen ieder jaar ongeveer 12.000 mensen te horen dat ze longkanker hebben. De meeste van hen zijn ouder dan 60 jaar. 

Wat is het?
De luchtpijp splitst zich in de borstkas in twee vertakkingen die naar de longen gaan. De longen bevinden zich in de borstkas en zijn omgeven door een vlies.  De longen bevatten miljoenen longblaasjes met vele kleine bloedvaten. De ingeademde lucht bereikt op deze manier het bloed.

Globaal spreekt men van twee soorten longkanker namelijk:

  1. Kleincellige longkanker. Deze vorm van longkanker kenmerkt zich door snelle en agressieve celdeling. Vaak zijn er bij het ontdekken van deze vorm van longkanker reeds uitzaaiingen elders in het lichaam ontwikkeld.
  2. Niet-kleincellige longkanker. Bij het merendeel gaat het om niet kleincellig longkanker. Bij deze vorm van longkanker groeit de tumor langzamer.

Oorzaak
Er is een verband aangetoond tussen  roken en het ontstaan van longkanker. Daarnaast zorgt het meeroken ook voor een verhoogde kans op het ontstaan van longkanker.

Symptomen
Afhankelijk van de plek van de tumor worden verschillende klachten ervaren. Veelal wordt de tumor pas laat ontdekt. Verandering in hoestpatroon, prikkelhoest, bloed bij ophoesten en kortademigheid zijn klachten die ervaren worden. Ook kunnen klachten als vermoeidheid, verminderde eetlust, hoofdpijn en pijn elders in het lichaam zoals in de botten voorkomen.

Video: wat is longkanker?
Deze inhoud is gedeactiveerd totdat cookies zijn geaccepteerd
Contactinformatie Polikliniek Oncologie
Folder
MUMC+

Informatiefolders

Sluit de enquête