Wat is een huidadnextumor?
Huidadnextumoren zijn tumoren die uitgaan van de huidadnexen, bijvoorbeeld zweetklieren, haarzakjes of talgklieren. Deze komen heel veel voor. Maligne (kwaadaardige) huidadnextumoren zijn erg zeldzaam en daardoor voor de dermatoloog en patholoog soms moeilijk te herkennen. Er wordt geschat dat ongeveer 80 mensen per jaar (in Nederland) een maligne huidadnextumor krijgen. De tumoren kunnen er verschillend uitzien.

Hoe krijgt u een huidadnextumor?
Een van de belangrijkste risico’s op het ontwikkelen van een maligne huidadnextumor is overmatige blootstelling aan de zon. Ook leeftijd speelt een rol. Deze tumor ontstaat meestal op hoge leeftijd.

Diagnostiek
Om er achter te komen of het om een maligne huidadnextumor gaat, kan er een huidbiopt genomen worden. Hierbij wordt de huid plaatselijk verdoofd en wordt er een stukje van de huid afgenomen. Dit biopt wordt door de patholoog onderzocht waarna er een uitslag volgt. Afhankelijk van de locatie van de huidadnextumor kan er nog aanvullend onderzoek worden gedaan om te kijken naar de uitgebreidheid van de tumor. Dit kan door middel van een MRI (link naar folder MRI) in kaart worden gebracht.

Behandeling
Operatie
De tumor wordt ruim weggehaald. Er wordt een gebied van 5mm tot 2 cm rondom de tumor  verwijderd. Deze ingreep kan plaatsvinden onder plaatselijke verdoving of onder narcose. Dit is afhankelijk van de grootte en de plaats van de tumor. Als de tumor is verwijderd zal de wond worden gesloten. Hoe de wond gesloten wordt is afhankelijk van de grootte en de plaats van de tumor. In sommige gevallen wordt gekozen voor Mohs’ micrografische chirurgie. Indien u hiervoor in aanmerking komt bespreekt uw arts dit met u.

Postoperatieve radiotherapie
In sommige gevallen wordt er geadviseerd om na een operatie nog te bestralen. Dit heeft ook met uw persoonlijke situatie en de kenmerken van de tumor te maken. Dit  wordt niet bij iedereen gedaan. Indien u hiervoor in aanmerking komt zal uw arts met u bespreken wat dit inhoudt.

Nazorg
U blijft gedurende 5 jaar onder controle bij een dermatoloog. Tijdens deze controles kijkt de dermatoloog uw gehele huid na en zal de lymfklieren onderzoeken op verdikkingen of zwellingen. Indien er bijzonderheden tijdens deze controles worden geconstateerd, kan de arts passend aanvullend onderzoek aanvragen. Indien u zelf veranderingen aan de huid of lymfklieren voelt, kunt u uiteraard eerder een afspraak plannen.

Wij adviseren u regelmatig zelf uw huid en lymfklieren te onderzoeken. Het is belangrijk te letten op huidafwijkingen die plotseling ontstaan, (snel) groeien en/of klachten geven zoals pijn en bloeden. Indien u tussen de controles door nieuwe huidafwijkingen heeft, zwellingen in liezen, oksels of in de hals, is het belangrijk dat u contact op neemt met uw behandeld arts.

Sluit de enquête