Wat is het?
Dunne darmkanker is een weinig voorkomende aandoening, waarbij slijmvliescellen in de dunne darm ongeremd delen en uiteindelijk een gezwel (tumor) vormen. Dit proces duurt vaak vele jaren. Eerst vormt zich hierbij een goedaardige poliep, die vervolgens kan uitgroeien tot een kwaadaardig gezwel. De tumorcellen kunnen zich via de lymfebanen naar nabij gelegen lymfeklieren verspreiden en/of via de bloedvaten naar andere organen.

Dunne darmkanker

Oorzaak
De precieze oorzaak van dunne darmkanker is niet duidelijk.

Klachten
Dunne darmkanker geeft in een vroeg stadium meestal geen klachten. Er ontstaan vaak pas klachten als de tumor door de darmwand heen groeit, de darm blokkeert of is uitgezaaid naar andere plekken in het lichaam. Klachten die dan kunnen optreden zijn misselijkheid, braken, onverklaarbaar gewichtsverlies en langdurig bloedverlies via de ontlasting.

Een poliep in de dunne darm is een woekering van het slijmvlies van de dunne darm. Poliepen kunnen variëren in grootte en in vorm: van een speldenknop tot een poliep van enkele centimeters groot. Het ontstaan van poliepen in de dunne darm is een zeldzaam fenomeen. Bovendien zijn verreweg de meeste poliepen goedaardig en blijven altijd goedaardig. Bevat een poliepen echter 'onrustige' cellen dan kan de poliep op den duur uitgroeien tot een kwaadaardige tumor en is er sprake van dunne darmkanker. Aan de buitenkant van een poliep is niet te zien of de poliep wel of geen onrustige cellen bevat. Hiervoor is nader onderzoek van de poliep in het laboratorium nodig.

Sluit de enquête