Bijnierkanker is zeldzaam en komt jaarlijks in Nederland voor bij ongeveer 20-30 mensen. Patiënten met bijnierkanker worden niet behandeld in het MUMC+. Zij worden rechtstreeks verwezen naar het Máxima Oncologisch Centrum. Dit is een gespecialiseerd expertisecentrum voor bijniertumoren voor patiënten in Zuidoost-Nederland. Op de website van het Máxima Oncologisch Centrum vindt u meer informatie over diagnostiek en behandeling.

Wat is het?
De bijnieren liggen op de nieren en produceren hormonen. De kwaadaardige kankercellen vormen zich in de buitenste laag (schors) van een van de bijnieren. Het wordt daarom ook wel bijnierschorscarcinoom genoemd.

Oorzaak
Er is geen duidelijke oorzaak aan te geven voor het ontstaan van bijnierkanker. Zowel goedaardige tumoren van de bijnier als ook bijnierschorskanker kunnen in zeldzame gevallen een erfelijke oorzaak hebben. U kunt met uw behandelaar bespreken of er een reden voor verwijzing naar een klinisch genetisch centrum in een academisch ziekenhuis is.

Symptomen
Bij verreweg de meeste patiënten is er sprake van te hoge productie van bepaalde hormonen. Afhankelijk van het soort hormoon kunnen diverse klachten ontstaan. Bij een te hoge productie van cortisol ervaart men klachten zoals gewichtstoename, vollemaansgezicht, een dunne kwetsbare huid en  psychische klachten. Bij een overproductie van het hormoon aldosteron ontstaan klachten zoals moeheid, spierklachten, hoofdpijn en veel plassen.