Om er achter te komen of het daadwerkelijk om een melanoom gaat, wordt de gehele huidafwijking verwijderd. Dit gebeurt meestal onder lokale verdoving. Dat betekent dat u een aantal verdovingsprikken krijgt. De huidafwijking wordt door de patholoog onderzocht en ongeveer 1-2 weken later krijgt u de uitslag. De dermatoloog vertelt u of het een melanoom is en welke kenmerken het melanoom heeft. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie zal er met u worden bekeken welke onderzoeken en behandeling u kunt krijgen. In sommige gevallen wordt er aanvullend onderzoek geadviseerd om te onderzoeken of de ziekte alleen op de plek van de tumor is of dat er onverhoopt toch al uitzaaiingen naar lymfklieren of andere organen zijn opgetreden, bijvoorbeeld met een echo of een PET-CT.

  • Een PET-CT(Positron Emissie Tomografie) is een nucleair geneeskundig onderzoek waarmee het lichaam op een bijzondere manier kan worden afgebeeld. Kankercellen verbruiken veel energie en hebben dus veel brandstof nodig in de vorm van suiker (glucose). Bij een PET-CT scan dient een nucleair geneeskundige een kleine hoeveelheid radioactief glucose toe. Hierdoor kunnen we het gebruik van glucose in uw lichaam in beeld brengen en kankercellen opsporen. Deze kleine hoeveelheid radioactieve stof is niet schadelijk en u plast het gewoon weer uit.

  • De sentinel node procedure zal worden uitgevoerd door de chirurg gelijktijdig met het weghalen van de tumor. Op de dag voor de operatie zal de nucleair geneeskundige door middel van een injectie in of rond de tumor een kleine hoeveelheid radioactieve stof toedienen. Deze stof wordt door de lymfevaten naar een of meerder lymfklieren getransporteerd. De sentinel node (of schildwachtklier) is de lymfklier waarvan verwacht wordt dat hier de eerste kankercellen naar toe zullen gaan. Met behulp van een camera zal op verschillende momenten gekeken worden of de sentinel node zichtbaar is.

    Lees meer

  • In enkele gevallen wordt er aanbevolen een echo van de lymfklieren te maken. Als de tumor bijvoorbeeld op uw been zit, zal er een echo van de lies gemaakt worden. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de radioloog. Indien de radioloog met de echo een 'verdachte' lymfklier ziet, kan hij hier met een naald in prikken om weefsel van deze lymfklier af te nemen. Dit weefsel wordt dan onderzocht door de patholoog om te bepalen of het om een uitzaaiing gaat.

Sluit de enquête