In 2018 kregen 6800 mensen voor het eerst de diagnose blaaskanker. Dit zijn zowel de spierinvasieve als niet-spierinvasieve tumoren.

  • Niet-spierinvasieve blaaskanker (oppervlakkige blaaskanker): de kankercellen zitten alleen in het slijmvliesweefsel van de blaas.
  • Spierinvasieve blaaskanker: de tumor is doorgegroeid in de spierlaag van de blaas.

Blaaskanker komt ongeveer 3 keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Dit is onder andere het gevolg van verschillend rookgedrag.

Wat is het?
De blaas ligt in de onderbuik en zorgt voor de opslag van de door de nier geproduceerde urine. De blaaswand bestaat uit verschillende spierlagen. De binnenkant van de blaas bestaat uit slijmvliesweefsel ( urotheelweefel). De meeste blaaskankers ontstaan vanuit dit slijmvliesweefsel.

Blaaskanker
.

Oorzaken
De belangrijkste risicofactor is roken. Daarnaast hebben mensen die in aanraking zijn geweest met aromatische aminen ook een verhoogde kans op het ontwikkelen van blaaskanker. Dit zijn stoffen die terug te vinden zijn in leer, kleurstoffen en rubber. In sommige gevallen kan blaaskanker deel uitmaken van een erfelijk tumorsyndroom, bijvoorbeeld Lynch syndroom.
U kunt met uw behandelaar bespreken of er een reden voor verwijzing naar een klinisch genetisch centrum in een academisch ziekenhuis is.

Symptomen
De meest voorkomende klachten zijn bloed bij de urine, pijn bij het plassen en moeilijkheden bij het plassen.

Sluit de enquête