De amputatie van de borst is een ingrijpende gebeurtenis nadat is vastgesteld dat er een kwaadaardig gezwel in de borst aanwzig is of een voorstadium. Ook familiaire belasting (BRCA gen) kan een reden zijn voor amputatie omdat het risico op het ontstaan van borstkanker te groot is.

Vrouwen die behandeld worden voor borstkanker zullen afhankelijk van de soort kanker, de grootte en andere factoren een chirurgische amputatie of borstsparende ingreep ondergaan. 

In Nederland krijgen deze vrouwen een borstreconstructie aangeboden als onderdeel van de behandeling. Er zijn verschillende soorten borstreconstructies zoals borstreconstructie met inwendige prothese(n) of met eigen weefsel. Er zijn borstreconstructies die gelijktijdig worden uitgevoerd met de amputatie, terwijl andere reconstructies op een later moment plaatsvinden Samen met uw plastisch chirurg bespreekt u de mogelijkheden welke het best voor u geschikt zijn.

Het doel van een borstreconstructie is een borst te maken die de vorm en grootte van de andere borst of van de preventief verwijderde borsten zo goed mogelijk evenaart.

Folder
Hoofdingang MUMC+
Sluit de enquête