Darmkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker. De endeldarm is onderdeel van de dikke darm. Aangezien de behandeling gedeeltelijk verschilt van dikke darmkanker wordt endeldarmkanker apart besproken. Omdat de behandeling van kanker in toenemende mate een 'behandeling op maat' (gepersonaliseerde behandeling) wordt, is het onmogelijk hier alle afwegingen in detail te bespreken.

Wat is het?
Endeldarmkanker, ook wel rectumcarcinoom genoemd, is een aandoening waarbij slijmvliescellen in de endeldarm ongeremd delen en zo een gezwel (tumor) vormen. Het duurt vaak vele jaren voordat  goedaardige poliepen in de endeldarm uitgroeien tot kwaadaardige gezwellen. De tumorcellen kunnen via de lymfebanen uitzaaien naar nabij gelegen lymfeklieren en/of via de bloedvaten naar andere organen.

Endeldarmkanker
.

Een poliep is een woekering van het slijmvlies dat de binnenkant van de darm bekleedt. Poliepen kunnen variëren in grootte en in vorm: van een speldenknop tot een poliep van enkele centimeters groot. Verreweg de meeste poliepen zijn goedaardig en blijven dat ook. Bevat een poliep echter ‘onrustige’ cellen dan kan de poliep op den duur uitgroeien tot een kwaadaardige tumor. Dan is er sprake van darmkanker. Aan de buitenkant van een poliep is niet te zien of de poliep wel of geen onrustige cellen bevat. Hiervoor is nader onderzoek  van de poliep in het laboratorium nodig.  

De oorzaak
Het aantal mensen met dikke darmkanker of endeldarmkanker neemt toe. Dit heeft verschillende oorzaken, waaronder de vergrijzing van de bevolking. Mogelijk heeft ons leefpatroon invloed op het steeds vaker voorkomen van deze ziekte.

Symptomen
Klachten die kunnen wijzen op endeldarmkanker zijn bloed bij de ontlasting, vaker of juist minder vaak drang om te poepen, geen ontlasting ondanks de aandrang, buikpijn en vermoeidheid.

 

Sluit de enquête