Wat is het?
Dikkedarmkanker, ook coloncarcinoom genoemd, is een aandoening waarbij slijmvliescellen in de darmwand ongeremd delen en zo een gezwel (tumor) vormen. Dit proces duurt vaak vele jaren, waarbij eerst goedaardige poliepen ontstaan die vervolgens kunnen uitgroeien tot kwaadaardige gezwellen. Het kan ook gebeuren dat kankercellen losraken van de tumor en zich via de lymfeklieren   en de bloedvaten naar andere organen verplaatsen. Daar kunnen ze uitgroeien tot een nieuwe tumor (uitzaaiing).

Dikkedarmkanker

De oorzaak
De precieze oorzaak van darmkanker is nog niet bekend. In 5 tot 10% van de patienten is erfelijkheid de oorzaak.
Iedere tumor in de dikke darm is eerst een poliep geweest. Een poliep is een woekering van slijmvliescellen in de dikke darm. Poliepen kunnen variëren in grootte en in vorm: van een speldenknop tot  enkele centimeters groot. Poliepen in de dikke darm komen vrij vaak voor, naar schatting heeft ongeveer één op iedere 5 tot 20  mensen boven de vijftig jaar één of meer poliepen in de dikke darm.
Verreweg de meeste poliepen zijn goedaardig en zullen ook altijd goedaardig blijven. Dat wil zeggen dat ze niet zullen uitgroeien tot darmkanker. Poliepen kunnen echter 'onrustige cellen' bevatten, cellen die op den duur uitgroeien tot een kwaadaardige tumor (dikke darmkanker). Aan de buitenkant van een poliep is niet te zien of een poliep onschuldig is of niet. Dit blijkt pas nadat het weefsel van de poliep in het laboratorium is onderzocht.

Symptomen
De  klachten bij dikke darmkanker en de ernst ervan zijn afhankelijk van de plaats waar  de tumor zich in de darm bevindt. Als de tumor in het laatste deel van de dikke darm zit, zijn de klachten anders dan bij een tumor in het begin van de dikke darm. Een tumor in het laatste deel van de dikke darm leidt vaak tot een veranderd ontlastingspatroon, aandrang zonder dat er ontlasting komt en bloed en/of slijm bij de ontlasting. Bij een tumor in het begin van de dikke darm ontstaan de klachten vaak in een veel later stadium dan bij een tumor in het laatste deel van de dikke darm. In het begin van de dikke darm is de ontlasting namelijk nog dun, waardoor die de tumor makkelijk passeert.  Algemene klachten die kunnen wijzen op dikke darmkanker zijn buikpijn, gewichtsverlies en vermoeidheid door bloedarmoede als gevolg van ongemerkt bloedverlies uit de tumor.

Sluit de enquête