Behandeling

De behandeling van slokdarmkanker hangt af van de aanwezigheid van tumorcellen in de omliggende lymfeklieren en van de aanwezigheid van uitzaaiingen: o Er bevinden zich geen tumorcellen in omliggende lymfeklieren en geen uitzaaiingen op afstand (curatieve behandeling). o Er bevinden zich wel tumorcellen in omliggende lymfeklieren, maar geen uitzaaiingen op afstand (curatieve behandeling). o Er zijn uitzaaiingen op afstand, bijvoorbeeld in de lever of het buikvlies (palliatieve behandeling).
  • Als de tumor alleen aanwezig is in de slokdarm en de omringende lymfeklieren kijkt het behandelteam of een operatie mogelijk is. Een tumor die heel hoog in de slokdarm ligt, is vaak niet te verwijderen. Ook tumoren die ver in de omliggende weefsels zijn gegroeid zijn niet via een operatie te verwijderen. In die gevallen bestaat de behandeling meestal uit een combinatie van bestraling en chemotherapie. Is een operatie wel mogelijk dan krijgt u meestal voorafgaand aan de operatie een behandeling die bestaat uit een combinatie van chemotherapie en bestraling. Uiteraard spelen ook persoonlijke factoren, zoals uw algehele conditie en wensen, een rol bij de keuze van behandeling. Het doel van de curatieve behandeling is altijd om de kans op genezing zo groot mogelijk te maken.

    Lees meer

  • Als er bij de diagnose al uitzaaiingen zijn in overige organen (zoals de lever of het buikvlies) is genezing meestal niet meer mogelijk. Het doel van de behandeling is dan het voortschrijden van de ziekte te vertragen en uw klachten te verlichten. Heeft u een goede lichamelijke conditie dan bestaat de behandeling bij voorkeur uit een combinatie van chemotherapie en eventueel antilichaamtherapie (gericht tegen de zogenaamde HER2-receptor). Is uw conditie minder goed dan komt u bij voorkeur in aanmerking voor een behandeling met één soort chemotherapie.

  • Als uw conditie chemotherapie helemaal niet toelaat of u wilt geen chemotherapie ondergaan maar u heeft wel moeite met eten, dan kan de arts een buisje (stent) in de slokdarm plaatsen of de tumor bestralen. Hierdoor wordt het weer gemakkelijker (vast voedsel) te eten.

  • Soms is een anti-kanker behandeling niet meer mogelijk. Bijvoorbeeld omdat de leverfunctie of uw algehele conditie te slecht is. In die gevallen levert een behandeling u juist vaak meer nadelen (complicaties) op, terwijl er geen of maar een heel klein effect op de kanker of uw levensverwachting te verwachten is. In deze gevallen is het extra belangrijk dat de aandacht gericht wordt op het behandelen van uw klachten, om de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te houden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld goede pijnstilling of het bestrijden van misselijkheid en andere klachten. Uw huisarts speelt in deze fase een belangrijke rol. Uw huisarts wordt per brief en, indien nodig, ook telefonisch geïnformeerd, zodat hij de zorg over kan nemen wanneer er geen behandeling in het ziekenhuis meer mogelijk is. Uiteraard is er altijd overleg tussen de huisarts en het ziekenhuis mogelijk in geval van vragen.

    Lees meer

Sluit de enquête