Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Slokdarmkanker

Behandeling

De behandeling van slokdarmkanker hangt af van de aanwezigheid van tumorcellen in de omliggende lymfeklieren en van de aanwezigheid van uitzaaiingen: o Er bevinden zich geen tumorcellen in omliggende lymfeklieren en geen uitzaaiingen op afstand (curatieve behandeling). o Er bevinden zich wel tumorcellen in omliggende lymfeklieren, maar geen uitzaaiingen op afstand (curatieve behandeling). o Er zijn uitzaaiingen op afstand, bijvoorbeeld in de lever of het buikvlies (palliatieve behandeling).
 • Operatie bij slokdarmkanker

  Als de tumor alleen aanwezig is in de slokdarm en de omringende lymfeklieren kijkt het behandelteam of een operatie mogelijk is. Een tumor die heel hoog in de slokdarm ligt, is vaak niet te verwijderen. Ook tumoren die ver in de omliggende weefsels zijn gegroeid zijn niet via een operatie te verwijderen. In die gevallen bestaat de behandeling meestal uit een combinatie van bestraling en chemotherapie. Is een operatie wel mogelijk dan krijgt u meestal voorafgaand aan de operatie een behandeling die bestaat uit een combinatie van chemotherapie en bestraling. Uiteraard spelen ook persoonlijke factoren, zoals uw algehele conditie en wensen, een rol bij de keuze van behandeling. Het doel van de curatieve behandeling is altijd om de kans op genezing zo groot mogelijk te maken.

  Lees meer

 • Palliatieve chemotherapie bij slokdarmkanker

  Als er bij de diagnose al uitzaaiingen zijn in overige organen (zoals de lever of het buikvlies) is genezing meestal niet meer mogelijk. Het doel van de behandeling is dan het voortschrijden van de ziekte te vertragen en uw klachten te verlichten. Heeft u een goede lichamelijke conditie dan bestaat de behandeling bij voorkeur uit een combinatie van chemotherapie en eventueel antilichaamtherapie (gericht tegen de zogenaamde HER2-receptor). Is uw conditie minder goed dan komt u bij voorkeur in aanmerking voor een behandeling met één soort chemotherapie.

 • Stent

  Als uw conditie chemotherapie helemaal niet toelaat of u wilt geen chemotherapie ondergaan maar u heeft wel moeite met eten, dan kan de arts een buisje (stent) in de slokdarm plaatsen of de tumor bestralen. Hierdoor wordt het weer gemakkelijker (vast voedsel) te eten.

 • Ondersteunende behandeling
  Ongewenst gewichtsverlies kan tijdens de behandeling een probleem zijn.

  Bij veel kankersoorten treedt vaak ongewenst gewichtsverlies op. Dat heeft een aantal oorzaken: verminderde eetlust, toename van energiebehoefte en bijwerkingen van de behandeling.
  Het is (bij alle vormen van kanker) belangrijk goed gevoed te blijven, omdat ondervoeding leidt tot achteruitgang van het algeheel functioneren (door afname van de spierkracht, vermoeidheid, en depressie) en welbevinden. Ondervoeding en gewichtsverlies hebben ook een ongunstige invloed op de uitkomt van de behandeling en de duur van de overleving. Een verwijzing naar een diëtist is daarom een vast onderdeel van de behandeling.

Sluit de enquête