Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Kankersoorten

Behandeling

Welke behandeling u precies krijgt wordt onder andere bepaald door het type tumor en de grootte van de tumor. Ook uw verdere gezondheid en uw conditie spelen hierin een belangrijke rol. Samen met u en met het behandelteam wordt besloten welke behandeling het meest geschikt is.

 • Bestraling (radiotherapie)

  Bestraling is een behandeling waarbij de tumor wordt bestraald met radioactieve stralen. Cellen raken hierdoor beschadigd en gaan dood.

  Bestraling kan als aanvullende behandeling na een operatie worden gegeven, als genezing van de ziekte en als palliatieve behandeling ter vermindering van klachten. Bestraling is een behandeling waarbij de tumor wordt bestraald met radioactieve stralen. Cellen raken hierdoor beschadigd en gaan dood. Door de bestraling wordt tumorgroei afgeremd en mogelijk wordt de tumor ook door de bestraling verkleind. Radiotherapie is een plaatselijke behandeling. De mogelijke bijwerkingen komen daarom ook meestal voor in het gebied dat door de stralenbundels wordt getroffen. Ondanks dit plaatselijke effect kan bestraling ook wel leiden tot algemene verschijnselen zoals vermoeidheid. Radiotherapie vindt plaats in de MAASTRO clinic. Steeds vaker bestralen we patiënten in combinatie met chemotherapie om de overlevingskansen te vergroten.

   

  Lees meer

 • Chirurgie bij hoofd halskanker

  Afhankelijk van de plek en de uitgebreidheid van een tumor wordt bekeken of een operatieve verwijdering van de tumor tot de mogelijkheden behoort.

  Een operatie van de mond-keelholte is ingrijpend. Hoe ingrijpend hangt af van de plek en het stadium van de ziekte. Is de tumor klein dan kunnen we het tumorgebied met een mes, met behulp van de operatierobot of een laserstraal omsnijden. De wond wordt gehecht en groeit vanzelf weer dicht.

  Bij een grotere tumor voeren we een 'commando'-operatie. Dit is een ingrijpende operatie waarbij een hoofd-halschirurg en een plastisch chirurg samenwerken. Samen zorgen ze dat het resultaat er zo goed mogelijk uitziet en dat u na de operatie zo normaal mogelijk kan functioneren.

  Als tijdens de onderzoeken kankercellen worden aangetroffen in de halsklieren dan voeren we een halsklierdissectie uit. Bij een halsklierdissectie wordt een gedeelte van de lymfeklieren in de hals weggenomen.

  Lees meer

 • Chemotherapie palliatief

  Patiënten met kanker die niet meer kunnen genezen krijgen vaak het voorstel de ziekte te behandelen met chemotherapie. Deze palliatieve behandeling is gericht op het remmen van de ziekte en/of vermindering of het voorkomen van klachten. Het doel is levensverlenging en verbetering van de kwaliteit van leven.

  Chemotherapie werkt doordat het een remmend effect heeft op de deling van cellen. Alle cellen in het lichaam delen zich om zich te kunnen vernieuwen. Kankercellen kennen een ongeremde groei. Zij delen zich sneller dan andere lichaamscellen en zijn daardoor ook gevoeliger voor de remmende werking van chemotherapie. Door de remming van celdeling kunnen tumoren niet meer groeien. Hierdoor gaan de cellen in de tumor dood en worden dan door het lichaam vernietigd. Doordat chemotherapie ook effect heeft op niet kwaadaardige cellen, kunnen bijwerkingen ontstaan van chemotherapie.

  Behandeling met chemotherapie vindt meestal plaats op het Dagcentrum Interne Ziekten.

 • Chemotherapie in combinatie met radiotherapie

  Soms wordt de tumor behandelt met een combinatie van bestraling en chemotherapie. De twee behandelingen worden gelijktijdig gegeven. Zij versterken elkaars werking. Zo'n gecombineerde behandeling heet chemoradiatie. De combinatiebehandeling is ingewikkeld en meer belastend dan bestraling alleen, maar heeft ook een beter effect dan alleen radiotherapie of alleen chemotherapie.
  Of de behandeling voor u geschikt is, hangt af van:

  • de plaats van de tumor;
  • het stadium van de ziekte;
  • andere ziektebeelden;
  • uw leeftijd en lichamelijke conditie.
 • Immuuntherapie

  Immuuntherapie is een vorm van systeemtherapie. Dat wil zeggen een behandeling die in het hele lichaam zijn werk doet. Deze behandeling zorgt ervoor dat het eigen afweersysteem kankercellen beter kan vernietigen.

  In de afgelopen jaren is immuuntherapie een van de belangrijkste ontwikkelingen in de behandeling van kanker. Bij sommige vormen van kanker heeft het geleid tot spectaculaire resultaten. Bij borstkanker wordt immuuntherapie vooralsnog alleen toegepast in studieverband. Of u in aanmerking komt voor immuuntherapie is onder andere afhankelijk van het type borstkanker en de leeftijd en conditie van de persoon bij wie de diagnose gesteld is. Indien u hiervoor in aanmerking komt, zal dit door uw arts met u worden besproken.

  Lees meer

 • Photodynamische therapie (PDT)

  Photodynamische therapie is een behandeling waarbij een tumor, in de mondholte, keelholte, neus of van de huid in het hoofd-halsgebied, met behulp van laserlicht behandeld wordt. De behandeling bestaat uit twee fasen:

  1. Toedienen van een lichtsensibel (lichtgevoelig) medicijn Foscan®
  2. De belichting met laserlicht
Sluit de enquête