Basaalcelcarcinoom

Wat is een basaalcelcarcinoom?
Het basaalcelcarcinoom (BCC) is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Ongeveer 1 op de 6 Nederlanders krijgt een BCC in zijn of haar leven. Het begint in de bovenste laag van de huid en breidt zich vrijwel nooit uit naar andere delen van het lichaam.

Hoe ontstaat een basaalcelcarcinoom?
De belangrijkste oorzaak van het krijgen van een BCC is de zon. Overmatige blootstelling aan de zon in combinatie met zonverbrandingen op jongere leeftijd verhogen het risico.  Mensen met een lichte huid hebben een groter risico om een BCC te krijgen dan mensen met een donkere huid.

Basaalcelcarcinoom 2
Basaalcelcarcinoom

Welke klachten geeft een BCC en hoe ziet een BCC eruit?
Vaak geeft een BCC geen klachten en wordt het toevallig gezien. Het lijkt meestal op een klein wondje of bultje dat maar niet geneest. Soms kan een BCC spontaan bloeden. Een BCC ontstaat vaak in gebieden die veel aan de zon zijn blootgesteld, zoals het gezicht of de oren. BCC's zaaien zelden uit maar blijven wel groeien, daarom is het belangrijk om ze te behandelen. Een BCC kan er op verschillende manieren uitzien. Hieronder staan de drie meest voorkomende vormen.

  • Vaak gaat het om een langzaam groeiend rood iets glanzend bultje met soms wat bloedvaatjes daarin. In het bultje kan een niet genezend wondje ontstaan.

  • Deze vorm komt vooral voor op de huid van de borst en de rug. Deze vorm lijkt op een eczeemplek, maar jeukt gewoonlijk niet. Meestal heeft de plek een typische glans die bij fel licht goed te zien is.

  • Deze vorm heeft sprieterige uitlopers in de huid. De grens tussen de tumor en de normale huid is vaak niet goed te onderscheiden. Het uiterlijk kan op een nodulair BCC lijken, alleen ligt de sprieterig groeiende tumor vaak vlakker op de huid en is moeilijker te herkennen. 

Consult 2
Diagnostiek Diagnostische onderzoeken
Lees verder
Behandeling
Behandeling Behandeling is maatwerk
Lees verder
Zon achter wolken
Uw huid beschermen Wat kunt u zelf doen?
Lees meer
Sluit de enquête