Behandeling

Genezing bij NET is alleen mogelijk als alle tumor met een operatie kan worden weggehaald. Wanneer genezing niet meer mogelijk blijkt, is de behandeling gericht op het verlengen van het leven en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Welke behandeling het best passend is, hangt af van uw persoonlijke situatie.

Systemische behandeling bij NET kan bestaan uit somastostatine-analogen (eiwitten die zich vasthechten aan de cellen van de tumor, en daarna de uitscheiding van hormonen blokkeren) als octreotide of lanreotide. In sommige situaties wordt er behandeld met doelgerichte medicijnen als everolimus of sunitinib. In het geval van een NEC is chemotherapie meestal de eerste keuze van behandeling.

 • PRRT is de afkorting van Peptide Receptor Radionuclide Therapie is een therapie met radioactief stoffen. Door middel van een infuus wordt 177Lu-octreotaat toegediend waardoor het mogelijk is om tumoren met precisie te behandelen. Het maken van een scan voorafgaande aan de PRRT is een absolute voorwaarde. Als de scan positief is én u voldoet aan andere specifieke voorwaarden voor PRRT, kunt u worden behandeld. Tijdens en na de behandeling zijn isolatiemaatregelen nodig. De behandeling vindt plaats in de Universiteitskliniek in Aken.

  Documenten
 • Bestraling bij NET is een palliatieve behandeling.

  Bij net wordt bestraling gegeven om:

  • om pijn te bestrijden bij uitzaaiingen
  • om uitvalsverschijnselen te voorkomen.
  • bij uitzaaiingen in het hoofd.

  Radiotherapie is een plaatselijke behandeling en heeft daarom alleen effect in het gebied dat door de stralenbundels wordt getroffen. Ondanks dit plaatselijke effect kan bestraling op termijn wel leiden tot algemene verschijnselen zoals moeheid. Radiotherapie vindt plaats in MAASTRO clinic.

 • Bij een operatie wordt de neuro-endocriene tumor en het omringende weefsel met lymfeklieren zoveel als mogelijk verwijderd. Behalve de tumor, wordt dus ook schijnbaar gezond weefsel daaromheen weggenomen.

 • Systemische behandeling bij neuro-endocriene tumoren kan bestaan uit somastostatine-analogen (eiwitten die zich vasthechten aan de cellen van de tumor, en daarna de uitscheiding van hormonen blokkeren) als octreotide of lanreotide. In sommige situaties wordt er behandeld met doelgerichte medicijnen als everolimus of sunitinib of is chemotherapie noodzakelijk.

  Documenten
 • Soms is een anti-kanker behandeling niet meer mogelijk. Bijvoorbeeld omdat de leverfunctie of uw algehele conditie te slecht is. In die gevallen levert een behandeling u juist vaak meer nadelen (complicaties) op, terwijl er geen of maar een heel klein effect op de kanker of uw levensverwachting te verwachten is. In deze gevallen is het extra belangrijk dat de aandacht gericht wordt op het behandelen van uw klachten, om de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te houden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld goede pijnstilling of het bestrijden van misselijkheid en andere klachten. Uw huisarts speelt in deze fase een belangrijke rol. Uw huisarts wordt per brief en, indien nodig, ook telefonisch geïnformeerd, zodat hij de zorg over kan nemen wanneer er geen behandeling in het ziekenhuis meer mogelijk is. Uiteraard is er altijd overleg tussen de huisarts en het ziekenhuis mogelijk in geval van vragen.

  Lees meer

Sluit de enquête