Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Neuro-endocriene tumoren (NET)

Behandeling

Genezing bij NET is alleen mogelijk als alle tumor met een operatie kan worden weggehaald. Wanneer genezing niet meer mogelijk blijkt, is de behandeling gericht op het verlengen van het leven en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Welke behandeling het best passend is, hangt af van uw persoonlijke situatie.

Systemische behandeling bij NET kan bestaan uit somastostatine-analogen (eiwitten die zich vasthechten aan de cellen van de tumor, en daarna de uitscheiding van hormonen blokkeren) als octreotide of lanreotide. In sommige situaties wordt er behandeld met doelgerichte medicijnen als everolimus of sunitinib. In het geval van een NEC is chemotherapie meestal de eerste keuze van behandeling.

 • PRRT (Peptide Receptor Radionuclide Therapie)

  PRRT is de afkorting van Peptide Receptor Radionuclide Therapie is een therapie met radioactief stoffen. Door middel van een infuus wordt 177Lu-octreotaat toegediend waardoor het mogelijk is om tumoren met precisie te behandelen. Het maken van een scan voorafgaande aan de PRRT is een absolute voorwaarde. Als de scan positief is én u voldoet aan andere specifieke voorwaarden voor PRRT, kunt u worden behandeld. Tijdens en na de behandeling zijn isolatiemaatregelen nodig. De behandeling vindt plaats in de Universiteitskliniek in Aken.

  Documenten
 • Bestraling bij NET
  Bestraling bij NET is een palliatieve behandeling.

  Bij net wordt bestraling gegeven om:

  • om pijn te bestrijden bij uitzaaiingen
  • om uitvalsverschijnselen te voorkomen.
  • bij uitzaaiingen in het hoofd.

  Radiotherapie is een plaatselijke behandeling en heeft daarom alleen effect in het gebied dat door de stralenbundels wordt getroffen. Ondanks dit plaatselijke effect kan bestraling op termijn wel leiden tot algemene verschijnselen zoals moeheid. Radiotherapie vindt plaats in MAASTRO clinic.

 • Operatie neuro-endocriene tumor

  Bij een operatie wordt de neuro-endocriene tumor en het omringende weefsel met lymfeklieren zoveel als mogelijk verwijderd. Behalve de tumor, wordt dus ook schijnbaar gezond weefsel daaromheen weggenomen.

 • Systemische behandeling

  Systemische behandeling bij neuro-endocriene tumoren kan bestaan uit somastostatine-analogen (eiwitten die zich vasthechten aan de cellen van de tumor, en daarna de uitscheiding van hormonen blokkeren) als octreotide of lanreotide. In sommige situaties wordt er behandeld met doelgerichte medicijnen als everolimus of sunitinib of is chemotherapie noodzakelijk.

  Documenten
 • Ondersteunende behandeling
  Ongewenst gewichtsverlies kan tijdens de behandeling een probleem zijn.

  Bij veel kankersoorten treedt vaak ongewenst gewichtsverlies op. Dat heeft een aantal oorzaken: verminderde eetlust, toename van energiebehoefte en bijwerkingen van de behandeling.
  Het is (bij alle vormen van kanker) belangrijk goed gevoed te blijven, omdat ondervoeding leidt tot achteruitgang van het algeheel functioneren (door afname van de spierkracht, vermoeidheid, en depressie) en welbevinden. Ondervoeding en gewichtsverlies hebben ook een ongunstige invloed op de uitkomt van de behandeling en de duur van de overleving. Een verwijzing naar een diëtist is daarom een vast onderdeel van de behandeling.

Sluit de enquête