Plaveiselcelcarcinoom

Wat is een plaveiselcelcarcinoom?
Een plaveiselcelcarcinoom is de tweede meest voorkomende vorm van huidkanker en ontstaat in de bovenste laag van de huid. Een klein gedeelte van de plaveiselcelcarcinomen geeft uitzaaiingen naar andere delen van het lichaam. Om uitzaaiingen te voorkomen is het belangrijk de plek goed te behandelen. Dit kan op verschillende manieren.

Hoe krijgt u een plaveiselcelcarcinoom?
De belangrijkste oorzaak is langdurige blootstelling aan de zon. Het plaveiselcelcarcinoom komt vooral voor op de plekken van de huid waar veel zonlicht komt. Mensen met een licht huidtype hebben een groter risico om plaveiselcelcarcinoom te krijgen dan mensen met een donker huidtype.

Er zij nog een aantal factoren die het risico op het krijgen van een plaveiselcelcarcinoom verhogen:

  • Het langdurig slikken van medicijnen die de afweer onderdrukken, bijvoorbeeld door iemand die een orgaantransplantatie heeft ondergaan.
  • Het langdurig slikken van medicijnen die de huid zonlichtgevoeliger maken.
  • Littekens van brandwonden of plekken die bestraald zijn.
  • Langdurige ontstekingen van de huid.
  • Roken.
Plaveiselcelcarcinoom
Plaveiselcelcarcinoom

Hoe ziet een plaveiselcelcarcinoom eruit?
Het plaveiselcelcarcinoom ziet eruit als een kleine bult die de kleur van de huid heeft of lichtrood is. Het voelt ruw aan. De bult wordt langzaam groter en soms doet het pijn. Een plaveiselcelcarcinoom kan er ook uitzien als een kleine wond die langzaam groter wordt en niet geneest. Er bestaan ook plaveiselcelcarcinomen die snel toenemen in omvang.

Consult 2
Diagnostiek Diagnostische onderzoeken
Lees verder
Behandeling
Behandeling en nazorg Behandeling is maatwerk
Lees verder
Zon achter wolken
Uw huid beschermen Wat kunt u zelf doen?
Lees meer
Sluit de enquête