Lymfoplasmacytair lymfoom

Wat is het?
Lymfoplasmacytair lymfoom is een vorm van lymfeklierkanker, waarbij zowel B-cellen als plasmacellen woekeren. Een plasmacel ontstaat uit een B-cel. Beide vallen onder de witte bloedcellen (lymfocyten). Witte bloedcellen spelen een belangrijke rol bij het afweersysteem. Het bijzondere aan deze ziekte is dat de plasmacellen betrokken zijn. Plasmacellen maken een ‘M-proteïne’ aan. Dit is een eiwit dat in het bloed gemeten kan worden. Als het lymfoplasmacytair lymfoom alleen in het bloed wordt gevonden, wordt dit ook wel de ziekte van Waldenström genoemd. Het lymfoplasmacytair lymfoom is een zeldzame ziekte. De ziekte is niet te genezen, maar kan meestal wel goed behandeld worden.  

Hoe ontstaat het lymfoplasmacytair lymfoom?
De oorzaak van het ontstaan van een kwaadaardige B-cel, komt door een fout in het DNA. Het DNA is het genetisch materiaal dat in elke cel zit. Tijdens de celdeling kan er een fout optreden in het DNA. De cel blijft alsmaar delen, overwoekerd andere cellen in het lichaam en krijgt geen signaal om te stoppen. Hoe deze fout precies ontstaat is nog onduidelijk.

Risicofactoren
Het lymfoplasmacytair lymfoom kan ontstaan bij mensen die een voorstadium van de ziekte hebben: IgM MGUS. MGUS staat voor ‘Monoklonale Gammopathy of Unknown Significance. Het is een aandoening waarbij er veel proteïne (immunoglobuline) te zien is in het bloed, maar er nog geen klachten zijn. Het kan ook een voorloper zijn van de ziekte Multipel Myeloom.
Daarnaast lijkt het erop dat de ziekte in sommige families vaker voorkomt.

Symptomen
Een lymfoplasmacytair lymfoom wordt vaak bij toeval ontdekt. Als er bijvoorbeeld een standaard bloedonderzoek is geweest. De klachten (symptomen) die voor kunnen komen bij Waldenström heeft te maken met de grote hoeveelheid kwaadaardige cellen, of de grote hoeveelheid M-proteïne. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Vermoeidheid
  • Bloedarmoede
  • Neuropathie; dit zijn klachten van de zenuwen.
  • Nachtzweten
  • Afvallen zonder oorzaak
  • Opgezette lymfeklieren

Als de hoeveelheid M-proteïne stijgt, kunnen er klachten zoals minder goed kunnen zien, hoofdpijn en verwardheid ontstaan.

Sluit de enquête