Diagnostiek

Als er een vermoeden bestaat dat er bij u sprake is van blaaskanker dan wordt u doorverwezen naar een specialist. Er zijn geen specifieke bloed- en urinetesten die blaaskanker kunnen aantonen. In het bloed en in de urine kunnen echter wel sfoffen worden onderzocht die iets zeggen over de werking en de conditie van uw nieren, lever en andere organen.

  • Uw behandelend arts bepaalt in overleg met u welke onderzoeken er nodig zijn voor het stellen van de diagnose en het opstellen van het behandelplan. Alle genoemde onderzoeken kunnen van toepassing zijn, maar dit hoeft niet. Welke onderzoeken er plaats vinden, hangt onder andere af van uw conditie, leeftijd en het stadium van de ziekte.

    Cytologie
    Hierbij levert u uw urine in. In de urine wordt in het laboratorium door de patholoog-anatoom gekeken naar de aanwezigheid van kwaadaardige cellen.

    Lees meer

  • Bloedonderzoek is een standaardonderzoek dat bijna altijd plaatsvindt. Na afname wordt het bloed naar het laboratorium gestuurd waar het wordt nagekeken. Uw arts bespreekt de uitslagen met u. U kunt laten bloed prikken bij het Diagnostisch Centrum van het Maastricht UMC+. U vindt het Diagnostisch Centrum op niveau 1 (zie de interactieve plattegrond). Heeft u een afspraak op de poli Oncologie, dan kunt u hier tussen 8.00 uur en 16.00 uur bloed laten prikken.

  • Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. Via de plasbuis wordt een dunne flexibele slang (cystoscoo) in de blaas gebracht die is voorzien van een kleine camera en een lichtbron. Zo kan de plasbuis en de blaas van binnen worden bekeken. Dit onderzoek vindt plaats op de functie afdeling urologie.

Sluit de enquête