Zaadbalkanker

Zaadbalkanker is kanker die in de zaadbal (teelbal) ontstaat. De medische term hiervoor is testiscarcinoom. Zaadbalkanker komt weinig voor. Jonge mannen tussen de 18 en 35 jaar hebben de grootste kans op deze vorm van kanker. De vooruitzichten zijn meestal goed. 

Wat is het?
De uitwendige geslachtsorganen van de man bestaan uit de penis, de balzak (scrotum) en de prostaat. In de balzak bevinden zich de twee zaadballen en meerdere bijballen. De zaadbal is een klier met buisjes waarin de zaadcellen worden gevormd. Zaadbalkanker ontstaat meestal in de cellen die het zaad produceren, de kiemcellen. Er zijn verschillende soorten zaadbalkanker: het seminoom en het non-seminoom.

Oorzaak
Er is nog weinig bekend over het ontstaan van zaadbalkanker. Een verhoogde kans op het ontstaan van zaadbalkanker wordt waargenomen bij mannen bij wie de zaadballen niet waren ingedaald bij de geboorte, bij wie zaadbalkanker voorkomt in de familie en bij mannen die onvruchtbaar zijn.

Symptomen
De meest voorkomende klachten zijn een (veelal pijnloze) zwelling van de bal, vermoeidheid en een zwaar gevoel in de onderbuik.

Sluit de enquête