Wat is het?
Leukemie is een verzamelnaam van verschillende soorten bloedkanker. Leukemie is een ernstige vorm van kanker in de witte bloedcellen. De ziekte is in sommige gevallen erg gevaarlijk. Er zijn acute en chronische vormen van leukemie. De ziekte kan bij volwassenen en kinderen ontstaan. Er zijn vier hoofdsoorten leukemie:

Een vijfde soort, hairy-cellleukemie (HCL) is een vorm van CLL en is heel erg zeldzaam. Meer informatie vindt u op de website van kanker.nl.

Hoe ontstaat leukemie?
In het beenmerg worden verschillende bloedcellen gemaakt, zoals witte bloedcellen. Het beenmerg is een sponsachtige substantie die in de botten zit. Bij leukemie maakt het beenmerg te veel witte bloedcellen. Bij acute leukemie gaat er iets mis bij het volgroeien van witte bloedcellen. Ze rijpen niet goed uit. Deze cellen zijn kwaadaardig en kunnen uiteindelijk dodelijk zijn. Bij chronische leukemie rijpen de cellen wel nog redelijk goed uit. Toch werken ze niet helemaal normaal en blijven ze ongecontroleerd delen. Er ontstaan pas problemen als de abnormale witte bloedcellen gaan woekeren, waardoor de aanmaak van normale cellen wordt tegengehouden. Het ziekteproces verloopt trager dan bij de acute vormen. Er is een verschil tussen de soorten leukemie. Het heeft te maken met een hele jonge stamcel waar de ziekte uit groeit. Uit een myeloïde stamcel ontstaan rode bloedcellen, bloedplaatjes en sommige witte bloedcellen. Uit een lymfatische stamcel ontstaan andere witte bloedcellen. De soort stamcel dat ongecontroleerd gaat delen, bepaalt of het lymfatische of myeloïde leukemie is. Het verschil tussen de soorten is belangrijk voor de vooruitzichten en het bepalen van de behandeling.

Risicofactoren
Er zijn geen duidelijke risico’s voor leukemie bekend. Wel is van sommige zaken de kans groter dat ze, bij een bestaande aanleg, de ziekte zouden kunnen uitlokken. Dan gaat het om zaken als lang in aanraking komen met chemische middelen, radioactieve straling of sommige medicijnen. Leefstijlfactoren zoals roken zouden mogelijk ook kunnen bijdragen. Leukemie lijkt in sommige families vaker voor te komen, maar is niet erfelijk.

Symptomen
Leukemie kan allerlei kenmerken (symptomen) hebben die ook op een andere ziekte kunnen wijzen. Onderzoek door een arts is daarom belangrijk. De symptomen bij leukemie zijn;

  • Vermoeidheid
  • Hevig nachtzweten
  • Blauwe plekken
  • Snel bloedingen krijgen
  • Slecht genezende wondjes of ontstekingen
  • Afvallen door weinig eetlust
Sluit de enquête