Patiëntinformatie hersentumoren

Op deze pagina vindt u onze folders met informatie over hersentumoren, onderzoeken en behandelingen. Ook leest u hier meer over praktische zaken zoals bijvoorbeeld rijvaardigheid bij een hersentumor. Heeft u vragen? Stel ze aan uw behandelend arts of verpleegkundig specialist.

Algemene informatie

Meer over wat hersentumoren zijn en wat u hierbij kan verwachten.
Folder
MUMC+
Veranderingen in uw gezondheidstoestand, moet u melden bij het CBR.
Folder
MUMC+
Hier leest u meer over wat u kunt verwachten.
Folder
MUMC+

Praktische informatie

Bij een hersentumor komen een hoop dingen op u af. Hier geven wij een aantal tips en suggesties die u kunnen helpen om te gaan met uw huidige situatie. Hoe werkt het bijvoorbeeld met een uitkering, autorijden of ander vervoer?
Folder
MUMC+
Onderzoek (diagnostiek) bij een hersentumor

Bij verdenking op een hersentumor wordt u verwezen naar een neuroloog met als aandachtsgebied “hersentumoren”. Deze verricht neurologisch onderzoek. Indien er daadwerkelijk sprake is van verdenking is op een hersentumor dan laat de neuroloog een CT scan en/of MRI scan van het hoofd maken. Deze scan wordt dan beoordeeld door een radioloog. Op basis van de scan wordt gekeken óf er sprake is van een hersentumor  Daarnaast kan de MRI scan ook een indruk geven of verwijdering van de tumor veilig mogelijk is. Soms wordt gebruik gemaakt van aanvullende MRI technieken. Ook zijn er nog een aantal andere onderzoeken die gedaan kunnen worden. Hieronder leest u meer over de verschillende onderzoeken

Onderzoek op de afdeling Beeldvorming
Folder
Balie beeldvorming 1
Onderzoek op de afdeling Beeldvorming
Folder
Balie beeldvorming 1

Informatie over operaties bij een hersentumor

Folder
MUMC+
Naar de OK - ondertitels
Penfield-operatie Wakker operatie

Een operatie aan de hersenen terwijl de patiënt volledig bij bewustzijn is

Lees meer
Behandeling van een hersentumor

Uw behandeling wordt op maat gegeven. Daarom bespreken wij met u wat uw situatie is en wat de mogelijke vormen van behandeling zijn. Uiteindelijk kiest u zelf welke behandeling u wenst. Het is daarom belangrijk dat u goed begrijpt wat er aan de hand is. Zodat u een goed besluit kunt nemen over uw behandeling. Vraag ons gerust om uitleg als het u nog niet helemaal duidelijk is. Neem uw tijd! Het belangrijkste is dat u tot een goed besluit komt. Vraag bijvoorbeeld een nieuw gesprek aan als u dat nodig heeft.

Om goed om te kunnen gaan met deze ziekte is het belangrijk dat u alles goed begrepen heeft. Het behandelplan moet samen met u opgesteld zijn, zodat u daar volledig achter kunt staan. Wij zijn er om u te helpen bij het kiezen van de best passende zorg.

De behandeling van een hersentumor is afhankelijk van verschillende factoren. In de eerste plaats bepaalt het stadium van de kanker uw behandeling. Het stadium wordt bepaald door: de kwaadaardigheid, de grootte van de tumor; de doorgroei naar omringend weefsel en de aanwezigheid van mogelijke uitzaaiingen. Daarnaast bepalen ook persoonlijke factoren, zoals algemene conditie en  leeftijd,  de behandelingsmogelijkheden.

Behandeling is maatwerk

Hier vindt u meer informatie over de behandeling.
Folder
MUMC+
Hier leest u meer over de behandeling met Lomustine.
Folder
MUMC+
Hier leest u meer over de behandeling met Temozolomide.
Folder
MUMC+
Meer over de hygiënemaatregelen die u in acht moet nemen.
Folder
MUMC+
Hier leest u meer over uw behandeling met Temozolomide en radiotherapie.
Folder
MUMC+
In deze folder leest u meer over het medicijn dexamethason.
Folder
MUMC+
Epilepsie door een hersentumor

Wat is er bekend over epilepsie door een tumor? Hoe zien de aanvallen eruit?
En welke behandeling is mogelijk?

Sluit de enquête