Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Behandeling van een basaalcelcarcinoom

De behandeling is afhankelijk van de groeiwijze van het BCC. Hieronder vindt u de verschillende behandelingen voor het BCC.  Niet alle behandelingen zijn geschikt voor de verschillende varianten van het BCC. Uw behandelend arts zal u vertellen welke behandeling voor u het meest geschikt is.

Snijden / excisie 

Het basaalcelcarcinoom wordt weggesneden. Uw huid wordt op de plek waar de arts snijdt, verdoofd met prikjes in en rondom de plek. Om zeker te zijn dat de plek helemaal weg is, wordt het weggenomen stukje huid altijd door de patholoog  onderzocht.

Mohs'micrografische chirurgie

Dit is een vorm van snijden, waarbij zo min mogelijk gezonde huid weggehaald wordt, maar het BCC wel helemaal wordt verwijderd. Dit kan belangrijk zijn:

  • In het gezicht, als grenzen van het BCC niet goed te zien zijn en het daarom niet duidelijk is hoe groot het BCC is.
  • In het gezicht, als te veel weefsel weghalen bezwaren oplevert voor de functie van het gezicht(sdeel) of het uiterlijk.
  • In het gezicht, als verwacht wordt dat er te weinig ruimte is om na het snijden de wond nog goed dicht te krijgen en er dus een reconstructie moet volgen. Dit kan vaak aansluitend gebeuren.
Fluorouracil crème (Efudix)

Dit is een crème die de groei remt van de basaalcelcarcinoom cellen. Deze crème moet u gedurende 4 weken, 2x per dag aanbrengen op het BCC. Er ontstaat eerst roodheid en korstvorming (een soort schaafwond) daarna groeit er gezonde huid terug.

Imiquimod crème (Aldara)

Imiquimod zet plaatselijk in de huid het afweersysteem aan, waardoor het BCC wordt opgeruimd. Deze crème moet u 1x per dag, 5 dagen in de week, gedurende 6 weken smeren.  Er ontstaat eerst roodheid en korstvorming (een soort schaafwond) daarna groeit er gezonde huid terug.

Foto dynamische therapie (PDT)

Bij deze behandeling wordt eerst een crème aangebracht op het BCC. Deze crème maakt de kwaadaardige cellen gevoelig voor het licht. Na 3 uur wordt het BCC belicht met een speciale lamp. Hierdoor gaan de kankercellen dood. Deze behandeling moet 2x worden uitgevoerd met 1 week tussenpauze.

Bestraling (radiotherapie)

Bestraling is een effectieve en intensieve behandeling. Bestraling moet meerdere keren gebeuren en gebeurt meestal alleen als snijden niet mogelijk is. Deze behandeling vindt plaats in de Maastro Clinic.