Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Behandeling van een plaveiselcelcarcinoom

Snijden / excisie

Het plaveiselcelcarcinoom wordt weggesneden. Uw huid wordt op de plek waar de arts snijdt, verdoofd met prikjes in en rondom de plek. Om zeker te zijn dat de plek helemaal weg is, wordt het weggenomen stukje huid altijd door de patholoog  onderzocht.Regelmatig komt het voor dat de wond open blijft totdat we zeker weten dat de hele tumor is verwijderd. De open wond wordt dan goed verbonden. In sommige gevallen wordt gekozen voor Mohs’micrografische chirurgie (link naar foto). Indien u hiervoor in aanmerking komt bespreekt uw arts dit met u.

Bestraling (radiotherapie)

Bestraling is een effectieve en intensieve behandeling. Bestraling moet meerdere keren gebeuren en gebeurt meestal alleen als snijden niet mogelijk is.  Deze behandeling vindt plaats in de Maastro Clinic.

Nazorg

U blijft gedurende 5 jaar onder controle bij een dermatoloog. Tijdens deze controles kijkt de dermatoloog uw gehele huid na en zal aan de lymfklieren voelen of er geen verdikkingen of zwellingen zijn. Indien er bijzonderheden tijdens deze controles worden geconstateerd, zal de arts passend aanvullend onderzoek aanvragen. Indien u zelf veranderingen aan de huid of lymfklieren voelt, kunt u uiteraard eerder een afspraak plannen.