Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Blaaskanker

Uw behandelend arts bepaalt in overleg met u welke onderzoeken er nodig zijn voor het stellen van de diagnose en het opstellen van het behandelplan. Alle genoemde onderzoeken kunnen van toepassing zijn, maar dit hoeft niet. Welke onderzoeken er plaats vinden, hangt onder andere af van uw conditie, leeftijd en het stadium van de ziekte.

Cytologie
Hierbij levert u uw urine in. In de urine wordt in het laboratorium door de patholoog-anatoom gekeken naar de aanwezigheid van kwaadaardige cellen.

Cytoscopie
Een cytoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. Via de plasbuis wordt een dunne flexibele slang ( cytoscoop) in de blaas gebracht die is voorzien van een kleine camera en een lichtbron. Zo kan de plasbuis en de blaas bekeken worden. Ook kan er een stukje weefsel worden weggenomen dat in een laboratorium door een patholoog-anatoom wordt onderzocht.  Dit onderzoek vindt plaats op de functie afdeling urologie.

CT-scan (computertomografie)
Bij een CT-scan worden er met behulp van röntgenstraling meerdere dwarsdoorsnede foto's van weefsel en organen in het lichaam gemaakt. Tijdens het onderzoek wordt u liggend op een beweegbare tafel door een ronde opening geschoven. Het apparaat maakt, terwijl de tafel verschuift, een serie foto’s, waarop “plakjes” van het weefsel of organen staan afgebeeld. Deze foto’s kunnen met behulp van een computer een beeld geven van een mogelijke tumor.  Voor een CT-scan is een lage dosis röntgenstraling nodig, waardoor het risico van bijwerkingen gering is. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie.

MRI-scan
MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Met een MRI-scan worden afbeeldingen gemaakt van organen en weefsels. Door radiogolven in combinatie met een grote, sterke magneet ontstaan signalen in het lichaam die de computer weer opvangt en verwerkt tot een afbeelding.

Een MRI is een grote magneet waar u helemaal ingeschoven wordt. U ligt als ware in een soort tunnel. Het is belangrijk dat u tijdens de scan stil ligt en ontspant.  Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie.