Hersenatlas om belangrijke hersengebieden te beschermen tijdens bestraling

Dankzij intensieve samenwerking tussen het Maastricht UMC+ en Maastro wordt er door een multidisciplinair team innovatief onderzoek gedaan naar de relatie tussen cognitie (het geheugen en concentratie vermogen) en de stralingsdosis en de veranderingen op de beeldvorming (MRI). Zo hebben we een internationale hersenatlas ontwikkeld. Deze stelt ons in staat om uniform die gebieden in te tekenen die mogelijk van belang zijn voor cognitie. Dit zorgt ervoor dat deze gebieden nog beter gespaard kunnen worden tijdens het bestralen. De hersenatlas kunt u in onderstaande video bekijken. 

Dr. D. Eekers

Door het in detail intekenen van hersengebieden die belangrijk zijn voor ons geheugen en concentratie vermogen, kunnen we die nog beter sparen tijdens het bestralen

Eekers EPTN Neuro Atlas 2021 Update structures

Video hersenatlas
Eekers D, Di Perri D, Roelofs E, Postma A, Troost EG. EPTN International Neurological Contouring Atlas - 2021 Update CancerData, 2021. doi:10.17195/candat.2021.02.1.

Deze inhoud is gedeactiveerd totdat cookies zijn geaccepteerd

Wat is een hersenatlas en waarom is deze zo belangrijk? Bekijk bovenstaande video. Hierin geeft dr. Eekers inzicht in de gebieden in de hersenen en hoe deze gevolgen hebben voor cognitie en geheugen.

Sluit de enquête