Baarmoederhalskanker

Behandelingen

Welke behandeling voor u het beste is, is afhankelijk van het soorttumor, de mate van
kwaadaardigheid van deze tumor en van het stadium van baarmoederhalskanker. De gynaecoloog bespreekt met u welke behandeling in uw situatie de beste is. U bent zelf degene die
beslist of u de voorgestelde behandeling wilt ondergaan.

 • Behandeling van CIN2 en CIN3

  Afwijkend weefsel van de baarmoederhals - behandeling van CIN 2 en CIN 3

  Recent is uw baarmoederhals onderzocht door middel van een colposcopie. Hierbij is wat weefsel (een biopt) afgenomen. De patholoog onderzoekt dit op afwijkend weefsel. Heel soms is er sprake van baarmoederhalskanker, maar meestal wordt er een voorloper van baarmoederhalskanker gevonden. Dat noemen we CIN. CIN is dus géén baarmoederhalskanker. Hieronder vindt u meer informatie.

 • Chemotherapie

  Chemotherapie is een behandeling met medicijnen die we cytostatica noemen.

  Chemotherapie werkt doordat het een remmend effect heeft op de deling van cellen. Alle cellen in het lichaam delen zich om zich te kunnen vernieuwen. Kankercellen kennen een ongeremde groei. Zij delen zich sneller dan andere lichaamscellen en zijn daardoor ook gevoeliger voor de remmende werking van chemotherapie. Door de remming van celdeling kunnen tumoren niet meer groeien. Hierdoor gaan de cellen in de tumor dood en worden dan door het lichaam vernietigd. Doordat chemotherapie ook effect heeft op niet kwaadaardige cellen, kunnen bijwerkingen ontstaan van chemotherapie.

  Behandeling met chemotherapie vindt meestal plaats op het dagcentrum interne geneeskunde of op de verpleegafdeling.

 • Operatie baarmoederhalskanker

  In een voorstadium of een vroeg stadium van baarmoederhalskanker kan er eventueel alleen een klein gedeelte van het weefsel in de baarmoederhals worden verwijderd. Hierbij worden kleine plakjes van de baarmoedermond weggehaald door te branden (een lisexcisie) of wordt een kegeltje uit de baarmoedermond gesneden (conisatie). Bij een verder gevorderd stadium van baarmoederhalskanker wordt de baarmoeder samen met eierstokken en eileiders en omliggend weefsel verwijderd.

  Documenten

 • Bestraling (radiotherapie)

  Bestraling is een behandeling waarbij de tumor wordt bestraald met radioactieve stralen. Cellen raken hierdoor beschadigd en gaan dood.

  Bestraling kan als aanvullende behandeling na een operatie worden gegeven, als genezing van de ziekte en als palliatieve behandeling ter vermindering van klachten. Bestraling is een behandeling waarbij de tumor wordt bestraald met radioactieve stralen. Cellen raken hierdoor beschadigd en gaan dood. Door de bestraling wordt tumorgroei afgeremd en mogelijk wordt de tumor ook door de bestraling verkleind. Radiotherapie is een plaatselijke behandeling. De mogelijke bijwerkingen komen daarom ook meestal voor in het gebied dat door de stralenbundels wordt getroffen. Ondanks dit plaatselijke effect kan bestraling ook wel leiden tot algemene verschijnselen zoals vermoeidheid. Radiotherapie vindt plaats in de MAASTRO clinic. Steeds vaker bestralen we patiënten in combinatie met chemotherapie om de overlevingskansen te vergroten.

   

 • Hyperthermie

  Hyperthermie betekent letterlijk 'verhoogde temperatuur'. Bij deze behandeling worden de kankercellen verwarmd tot een temperatuur van 40-45 graden om ze te vernietigen of ze gevoeliger te maken voor een andere behandeling. Deze behandeling vindt alleen plaats in gespecialiseerde ziekenhuizen.

  Documenten