Opleiding en onderwijs

Medisch oncoloog in opleiding 

In het Maastricht UMC+ worden continu artsen opgeleid tot medisch specialist. Zij worden ook wel arts-assistenten genoemd. Binnen onze afdeling Medische Oncologie worden artsen opgeleid tot medisch oncoloog. Dit zijn artsen die 6 jaar opleiding hebben gehad tot basisarts, en daarna minstens 4 jaar gewerkt hebben als arts in opleiding tot internist binnen de Interne Geneeskunde. Tijdens de laatste 2 à 3 jaar van hun specialisatie, worden ze opgeleid tot medisch oncoloog. Deze medisch oncologen in opleiding behandelen patiënten zelfstandig op de verpleegafdeling of polikliniek. Elke patiënt, die wordt gezien door een medisch oncoloog in opleiding, wordt besproken met een staflid medisch oncoloog. Dit staflid kijkt mee in het dossier en geeft advies. In sommige gevallen kijkt deze medisch oncoloog ook mee tijdens het spreekuur of gedurende de opname.

De co-assistent 

Een co-assistent is een student geneeskunde in het 4e, 5e of 6e jaar van de opleiding tot basisarts. Tijdens de laatste fase van de opleiding tot basisarts doet de student geneeskunde praktijkervaring op tijdens de “coschappen”. Op de polikliniek en verpleegafdeling verricht de co-assistent vaak het eerste onderzoek, zoals het inventariseren van de klachten en het lichamelijk onderzoek. De co-assistent werkt altijd onder toezicht van een medisch specialist of een medisch specialist in opleiding. Omdat co-assistenten nog niet zijn afgestudeerd, kunnen ze niet op alle vragen antwoord geven. Bij vragen kunt u altijd terecht bij de medisch specialist of medisch specialist in opleiding die eindverantwoordelijk is voor het werk van de co-assistent.

Stages 

Wij bieden gemotiveerde studenten van opleidingen zoals Geneeskunde, Biomedische Wetenschappen en Epidemiologie graag de kans om ervaring op te doen in onderzoek. Neem hiervoor contact op met het secretariaat Medische Oncologie.

Sluit de enquête