Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Promotie onderzoek Maikel Verduin

Mijn promotieonderzoek richt zich op het verbeteren van de diagnostiek en behandeling van patiënten met een kwaadaardige hersentumor, het glioblastoom. Op dit moment zijn de vooruitzichten voor deze patiënten slecht ondanks intensieve therapieën die gegeven worden. Een oorzaak hiervan is therapieongevoeligheid van de tumor voor de huidige behandelingen, dit onderzoek richt zich op het vinden van een oplossing hiervoor.

Dit proberen we te bereiken via twee manieren. In het laboratorium gebruiken we tumorweefsel van patiënten om ‘mini-tumoren’ (organoïden) te ontwikkelen waarmee we als het ware deze tumor in het laboratorium kunnen namaken. Op dit moment zijn we aan het onderzoeken of deze ‘mini-tumoren’ betrouwbaar het tumorweefsel van de patiënt kunnen nabootsen. Als dat zo is dan kunnen deze gebruikt worden om onderzoek te doen naar oorzaken van therapieongevoeligheid en het testen van nieuwe therapieën.

Maikel Verduin

Mijn onderzoek richt zich op het vinden van een oplossing voor de therapieongevoeligheid van het glioblastoom

Naast het onderzoek in het laboratorium, wordt er ook onderzocht of we op basis van MRI beelden, een standaardonderzoek voor hersentumorpatiënten waarmee de tumor in beeld gebracht kan worden, voorspellingen kunnen doen over de prognose van een patiënt. Hierbij maken we gebruik van standaard MRI onderzoek maar ook van geavanceerde computertechnieken (radiomics en kunstmatige intelligentie) waarmee er informatie uit een MRI gehaald kan worden welke niet zichtbaar is voor het blote oog. Daarnaast willen we onderzoeken of we met deze techniek ook afwijkingen in de tumor kunnen voorspellen wat weer gebruikt kan worden voor het kiezen van de juiste behandeling.

Maikel Verduin
Maikel Verduin, PhD candidate
Sluit de enquête