Schildklierkanker

Schildklierkanker is bijzonder zeldzaam. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 320 mensen te horen dat zij schildklierkanker hebben. Schildklierkanker komt drie keer zo vaak bij vrouwen als bij mannen voor.

Wat is het?
De schildklier is opgebouwd uit kleinere eenheden, follikels. Dit zijn holtes omgeven door follikelcellen. Hier vind de vorming en opslag van het schildklierhormoon plaats. Er zijn 4 soorten schildklierkanker waarvan papillaire schildklierkanker de meest voorkomende is. Het ontstaat uit de follikelcellen en ontwikkelt zich langzaam.

Schildklierkanker

Oorzaak
Net als bij vele kankersoorten is de oorzaak niet precies bekend. Men vermoed wel dat een aantal omgevingsfactoren van belang zijn, zoals bestraling van het hoofd, halsgebied. Er kan ook sprake van een erfelijke oorzaak zijn, bijvoorbeeld bij: MEN2, FAP en PTEN Hamartomateus Tumor Syndroom (PHTS). U kunt met uw behandelaar bespreken of er een reden voor verwijzing naar een klinisch genetisch centrum in een academisch ziekenhuis is. Meer informatie over erfelijke oorzaken.

Symptomen
Symptomen die kunnen voorkomen bij schildklierkanker zijn: een verdikking in de schildklier, onverklaarbare heesheid, benauwdheid, zwelling in de lymfeklieren in de hals

Sluit de enquête