Prof. Dr. H.I. Grabsch

Klinisch patholoog

Aandachtsgebieden

Weefselafwijkingen in tumoren in het spijsverteringskanaal

Contact

Over

Na mijn studie geneeskunde heb ik me deels in Duitsland en deels in Engeland gespecialiseerd tot patholoog. Deze opleiding heb ik in 2005 afgerond. Vervolgens heb ik in het St James' University Hospital in Leeds gewerkt, waarbij ik de ene helft van mijn tijd besteedde aan klinische pathologie en de andere helft aan wetenschappelijk onderzoek. In 2014 ben ik in dienst getreden bij het Maastricht UMC+. Hier houd ik me behalve met klinische pathologie veel bezig met de organisatie en uitvoering van wetenschappelijk onderzoek. Ik houd mij in het bijzonder bezig met de gastro-intestinale pathologie, de weefselafwijkingen in tumoren in het spijsverteringskanaal. Een belangrijk aandachtsgebied daarbij is het zoeken naar biomarkers van onder meer slokdarm- en maagkanker. Dit zijn weefselkenmerken die vooraf kunnen voorspellen wat het effect zal zijn van een (persoonsgerichte) behandeling. Dergelijke biomarkers zouden moeten verklaren waarom de ene patiënt wel voordeel van chemotherapie ondervindt en de andere niet.
Ik vind het belangrijk dat elke patiënt de best mogelijke behandeling krijgt. Ik hoop door mijn werk iets bij te kunnen dragen aan het (nog) verder verbeteren van die behandeling. Op het gebied van (het verbeteren van) de behandeling van gastro-intestinale kanker loopt het Maastricht UMC+ voorop. Ik ben van Leeds naar Maastricht verhuisd om er samen met de specialisten van andere disciplines aan te kunnen bijdragen dat patiënten met kanker in Zuidoost Nederland terecht kunnen bij een zeer innovatief en ervaren team.
Mijn werkzaamheden op het gebied van wetenschappelijk onderzoek spitsen zich toe op studies bij mensen met kanker in het bovenste deel van het spijsverteringskanaal, zoals de slokdarm, maag en alvleesklier. Ik doe daarbij mee aan diverse grote internationale klinische studies.
In het Maastricht UMC+ geef ik onderwijs aan artsen die zich specialiseren in de pathologie. Ik ben fellow of the Royal College of Pathologists (London), lid van de British Division of the International Academy of Pathology, de Pathological Society of Great Britain and Ireland, de International Gastric Cancer Association en verschillende andere internationale vakverenigingen.

Sluit de enquête