Prof. dr. Jos Maessen

Cardio thoracale chirurg

Aandachtsgebieden

Thymomen

Contact

Poli ncologiecentrum, t. 43-3876400

E: poli.oncologiecentrum@mumc.nl

Over

Na het voltooien van mijn opleiding cardio thoracale chirurgie in 1994 ben ik gaan werken in het Maastricht UMC+. Ik heb me gespecialiseerd in minimaal invasieve chirurgie. Hierbij streef ik ernaar om met behulp van de robot het snijden met het mes zoveel mogelijk overbodig te maken. In het Maastricht UMC+ ben ik hoofd van de afdeling Cardiothoracale Chirurgie en maak ik deel uit van het multidisciplinaire longoncologieteam en het thymomenteam (kankergezwellen van de zwezerik). Met name voor de behandeling van thymomen komen patiënten uit heel Nederland en ook uit België en Duitsland naar het Maastricht UMC+.

Ik vind het belangrijk dat de nieuwe generatie chirurgen tijdens hun opleiding de nieuwste operatietechnieken leren. Zo maken we in het Maastricht UMC+ gebruik van de tweezitsrobot, hetgeen uniek is in Nederland. Hiermee kunnen we met twee chirurgen tegelijk opereren en opleiding verzorgen. Ik vind multidisciplinair werken een heel groot goed aangezien dit een meerwaarde heeft voor de patiënt. In Maastricht geven we daarom echt inhoud aan de multidisciplinaire behandeling van iedere patiënt. Het geeft mij voldoening wanneer de patiënt meldt dat de operatie is meegevallen en de patiënt de volgende dag alweer naar huis kan. Wanneer een tumor niet te opereren lijkt, maar dit met een speciale techniek toch lukt, dan is dit natuurlijk voor de patiënt geweldig. Maar het geeft mij ook enorm veel voldoening!

In het Maastricht UMC+ houd ik me bezig met wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van thymomen en het gebruik van robotchirurgie. Ik ben vice-voorzitter van de Medische Ethische ToetsingsCommissie (METC) en het Stafconventsbestuur van het Maastricht UMC+. In mijn eigen vakgebied ben ik voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie, secretaris van het Consilium en secretaris van de Plenaire Visitatie Commissie.

Sluit de enquête