Mw. dr. S. S. Qiu Shao

Plastisch Chirurg

Korte beschrijving

Dr. Shan Shan Qiu Shao is sinds 2015 werkzaam in Nederland. Na het voltooien van de opleiding plastische chirurgie in Spanje had ze de mogelijkheid om een jaar fellowship microchirurgie te volgen in Taiwan, waarbij reconstructie chirurgie uitgebreid aan bod kwam.

Aandachtsgebieden

  • Lymfoedeem chirurgie
  • Borstreconstructie
  • Plexus brachialis reconstructie
  • Extremiteiten reconstructie

Contact

Polikliniek : 043-387-7000

Over

De opleiding als plastisch chirurg heb ik in Pamplona in noord Spanje, gevolgd. Daar heb ik tijdens mijn opleiding een promotie traject in basaal onderzoek in verband met hypertrofische litteken voltooid. Na afronding van mijn opleiding tot plastisch chirurg in 2013 werd ik geselecteerd voor een prestigieus microchirurgisch fellowship in Taiwan, een van de grootste microchirurgische centra ter wereld. Prof. Fu Chan Wei was de voorzitter van de afdeling plastische chirurgie en hij is wereldbekend als grondlegger van de Microchirurgie. Ik had de mogelijkheid om in 1 jaar meer dan 160 casussen waarbij de microchirurgische techniek betrokken was te opereren. Hierbij moet u vooral denken aan casussen binnen de hoofdhals reconstructie, plexus brachialis reconstructie en herstelling van de extremiteiten na een trauma. Tijdens dit fellowship ontdekte ik dat microchirurgie mijn passie was. 

Na dat jaar in Taiwan was ik werkzaam als plastisch chirurg in Sant Pau ziekenhuis  in Barcelona. Aldaar heb ik me verdiept in de lymfoedeemchirurgie onder supervisie van Dr. Masià.

Sinds april 2015 werk ik in het MUMC+, mijn expertisegebieden zijn lymfoedeem chirurgie, borstreconstructie, brachialis plexus chirurgie, onderbeen reconstructie en algemene microchirurgie.  Ik ben zeer tevreden met mijn collega’s, het team gevoel en de leerzame sfeer spreken me erg aan. Vanaf september 2015 zijn we met de lymfoedeem microchirurgische behandeling begonnen. We proberen een chirurgische oplossing aan te bieden voor de patiënten waarbij de conservatieve behandeling geen verlichting meer biedt. Voor de minder ernstige stadia van lymfoedeem is de lymf veneuze shunt een goede optie. We zijn het enige ziekenhuis in Europa dat deze operatie onder lokale verdoving uitvoert. Voor ernstigere stadia van lymfoedeem, is een lymfevattransplantatie een mogelijkheid.

Omdat ik mijn patiënten graag de beste oplossing wil aanbieden, doe ik naast mijn klinische werk onderzoek. Hierbij werk ik samen met studenten en PhD studenten. Ik streef er steeds naar om een betere behandeling te ontdekken voor mijn patiënten. Vandaar dat ik het altijd belangrijk vind om ideeën voor een wetenschappelijk onderzoek op te doen door met mijn patiënten te praten en uit te gaan van mijn klinische ervaringen. 

Dr.  Qiu Shao is de Principal Investigator van de Lymphedema Research Group en ze is universitair hoofddocent bij de universiteit Maastricht sinds juni 2023. 

Opleidingen

  • Geneeskunde: Madrid, Spanje
  • Plastisch chirurg: Pamplona, Spanje
  • Microchirurgische fellowship: Chang Gung Memorial hospital. Taiwan.
Sluit de enquête