Iryna Samarska

Dr. Iryna Samarska, MD PhD

Patholoog

Korte beschrijving

Iryna Samarska is sinds januari 2019 werkzaam als patholoog bij de afdeling pathologie in het MUMC+. Haar voornaamste aandachtsgebieden zijn urogenitale pathologie, lever pathologie, pancreato-biliaire pathologie en gastro-intestinale pathologie. Ze neemt deel aan meerdere MDO’s, zoals oncologische gastro-intestinale, lever, pancreato-biliaire en urogenitale. Tevens participeert ze in de supervisie van de arts-assistenten pathologie en geeft zij onderwijs aan geneeskunde studenten.

Aandachtsgebieden

  • urogenitale pathologie
  • gastro-intestinale pathologie
  • lever pathologie
  • pancreato-biliaire pathologie

BIG-register

79913267001

Contact

E-mail: iryna.samarska@mumc.nl
Telefoon: +31 43 387 24 36
 

Over

In 2002 heeft Iryna Samarska de opleiding Geneeskunde afgerond aan de Nationale Medische Universiteit in Kiev, Oekraïne. In Kiev heeft ze ook haar eerste promotieonderzoek gedaan naar de farmacologische  behandeling van aandrang-incontinentie. Na de verdediging van het proefschrift deed ze haar tweede promotieonderzoek op de afdeling farmacologie van de Rijksuniversiteit Groningen. Het tweede promotieonderzoek ging over een post-operatieve vasculaire reactiviteit en daaraan gerelateerde nieraandoening. In 2012 heeft ze  de assessmentprocedure van niet-Europese medische artsen succesvol afgerond. Gedurende die periode werkte ze ook als postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling anesthesiologie, Rijksuniversiteit Groningen.

In 2013 startte zij met de opleiding tot patholoog bij de afdeling pathologie in het MUMC+. In 2015-2016 liep ze perifere stage bij Prof. Dr. De Bruїne, Dr. Van Marion en Dr. Wouda (Viecuri, Venlo). In 2018 deed ze een 1 jaar durende verdiepingsstage in urogenitale pathologie en een wetenschappelijke stage bij Prof. Dr. J. Epstein, op de afdeling pathologie, John Hopkins Universiteit (Baltimore, Verenigde Staten). Ze volgde een dagelijks intercollegiaal overleg (surgical pathology) en een intercollegiaal overleg (gastrointestinale pathologie).

Promotieonderzoek (Ph.D., Department  of  Cardiovascular  Medicines,  Institute  of  Pharmacology  and Toxicology of the Academy of Medical Science of Ukraine. )
2006: Novel prospective musculus detrussor-selective   compounds  among   guanidine   derivatives   (pinacidil’s analogues)

Promotieonderzoek (Ph.D., University Medical Center Groningen)
2011: Vascular reactivity in cardiopulmonary bypass.
Promotor(s): Prof. Dr. R.H. Henning, Prof. Dr. M.M.R.F. Struys

Deelnames, projecten en nevenfuncties

Naast patiëntenzorg is Iryna Samarska betrokken bij urogenitaal onderzoek, hepatobiliair onderzoek en niertumoren.
Iryna Samarska is lid van de expertisegroep urogenitale pathologie en obductie pathologie van de Nederlandse Vereniging Voor Pathologie (NVVP).

Lidmaatschappen

Dutch Society for Pathology (NVVP)
European Society of Pathology (ESP)
European Neuroendocrine Tumor Society (ENETS)
International Society of Urological Pathology (ISUP)
Genitourinary Pathology Society (GUPS)
United States and Canadian Academy of Pathology (USCAP)

Sluit de enquête