Carmen Severens-Rijvers

Dr. Carmen Severens-Rijvers, MD PhD

Patholoog

Korte beschrijving

Carmen Severens-Rijvers is sinds 2017 werkzaam als patholoog bij de afdeling pathologie in het MUMC+. Haar primaire aandachtsgebieden zijn perinatale pathologie, kinderpathologie, gynaecopathologie, mammapathologie en cytologie. In 2018 promoveerde zij met haar onderzoek naar placentair syndroom en de villeuze vascularisatie van de placenta in dit ziektebeeld. Zij heeft veel affiniteit met het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek, wat zij dan ook verder voortzet na haar promotie, met name binnen de perinatale- en kinderpathologie. Daarnaast participeert zij in diverse multidisciplinaire overleggen, geeft ze supervisie aan arts-assistenten en geeft ze onderwijs aan geneeskunde studenten. Ook is zij betrokken bij algemene zaken van de afdeling, zoals bijvoorbeeld het optimaliseren van de kwaliteit.

Aandachtsgebieden

  • perinatale pathologie
  • kinderpathologie
  • gynaecopathologie
  • mammapathologie
  • cytologie

BIG-register

49910563901

Contact

E-mail: carmen.rijvers@mumc.nl
Telefoon: + 31 43 387 46 10

Over

Opleiding en werkervaring
De studie geneeskunde werd door Carmen Severens-Rijvers gevolgd van 2002 tot 2008 aan de Universiteit van Maastricht. Aansluitend heeft zij als onderzoeker gewerkt aan de Universiteit van Maastricht bij de afdeling Obstetrie & Gynaecologie. Hierna heeft zij van 2012 tot 2017 de opleiding tot patholoog te gevolgd in het MUMC+. In het laatste jaar van haar opleiding specialiseerde zij zich verder in de perinatale- en kinderpathologie tijdens een verdiepingsstage in het UMCU. Vanaf het afronden van haar opleiding tot patholoog is zij werkzaam als staflid bij de afdeling pathologie te MUMC+.  
Daarnaast is zij in 2019 gestart met de opleiding van de International Pediatric Pathology Association.

Promotieonderzoek
Op 23 november 2018 is Carmen Severens-Rijvers gepromoveerd aan de Universiteit van Maastricht op haar proefschrift ‘Placental syndrome: early pregnancy adaptation and placental development’, in een samenwerking tussen de afdelingen Obstetrie & Gynaecologie en Pathologie te MUMC+. Hierin heeft zij in de eerste helft van de zwangerschap onderzoek verricht naar mogelijke angiogene biomarkers in de predictie van placentair syndroom en na de zwangerschap de placentaire villeuze vascularisatie onderzocht.

Certificaten
Cambridge: Certificate of Proficiency in English
‘Basiscursus regelgeving en organisatie van klinisch onderzoek’ (BROK)

 

Werkervaring

Zij was van 2008 tot 2011 werkzaam als arts-onderzoeker bij de vakgroep Obstetrie & Gynaecologie te MUMC+.
Zij was van 2011 tot 2012 werkzaam als ANIOS verzekeringsarts bij UWV te Heerlen.

Deelnames, projecten en nevenfuncties

Research focus
Carmen Severens-Rijvers is in wetenschappelijk onderzoek met name actief binnen de perinatale- en kinderpathologie, in het bijzonder de placenta.
Ze volgt met interesse nationale en internationale congressen en symposia.

Expert panels
Lid van de NVVP expertisegroep post-mortem (in oprichting).
Deelname als expert aan Delphi procedure om tot een consensus definitie van foetale groeirestrictie na intra-uterien overlijden te komen (DOI: 10.5858/arpa.2020-0027-OA)

Awards
2011 Society for Gynecologic Investigation (SGI) President’s Presenter Award

Lidmaatschappen
Lid van de Werkgroep Kinderpathologie der Lage Landen (WKPLL)
Lid van de Nederlandse Vereniging Voor Pathologie (NVVP)
Lid van de Pediatric Pathology Society (PPS)
Lid van de European Society of Pathology (ESP)

 

 

 

 

Sluit de enquête