Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

CDK4/6 remmers bij uitgezaaide borstkanker

Voor dit onderzoek gebruiken we gegevens uit het SONABRE Register: een verzameling van geanonimiseerde gegevens van patiënten met uitgezaaide borstkanker. Binnen de patiëntengroep van uitgezaaide borstkanker zijn er verschillende typen borstkankercellen die in de tumor voor kunnen komen. Bij twee derde van de patiënten is er sprake van hormoongevoelige borstkankercellen. Dit betekent dat de borstkanker groeit onder invloed van de hormonen oestrogeen of progesteron. Dit type borstkankercellen kan bestreden worden met hormoontherapie. Sinds 2017 wordt er naast de hormoontherapie ook regelmatig een tweede behandeling gegeven: CDK4/6 remmers. Het toevoegen van CDK4/6 remmers zorgt ervoor dat de groei en deling van de kankercel stopt en heeft vaak minder bijwerkingen dan chemotherapie.

Uit eerder onderzoek blijkt dat het gebruik van CDK4/6 remmers een veelbelovende behandeling is met een beter resultaat dan hormoontherapie alleen. Omdat dit onderzoek in specifieke patiëntengroepen heeft plaatsgevonden, willen wij graag weten hoe de ervaringen in de dagelijkse praktijk zijn. We onderzoeken bij wie de behandeling wordt gebruikt, hoe we het beste kunnen inschatten of het wel of niet werkt, en of het de duur en de kwaliteit van leven van de patiënten verbetert. Hier hopen we belangrijke lessen uit te leren, die we in de behandeling van uitgezaaide borstkanker kunnen gebruiken.

Referenties
Meegdes M, Geurts SME, Erdkamp FLG, et al. The implementation of CDK 4/6 inhibitors and its impact on treatment choices in HR+/HER2- advanced breast cancer patients: A study of the Dutch SONABRE Registry. Int. J. Cancer. 2021;1-9. doi:10.1002/ijc.33785 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34460112/

Sonabre registry
Marissa Meegdes, PhD candidate
Marissa Meegdes, PhD candidate
Sluit de enquête