Wat is het?
Het Hodgkin lymfoom is een vorm van lymfeklierkanker. Dit is een kwaadaardige ziekte. Bij Hodgkin lymfoom gaan de B-cellen ongeremd delen. B-cellen zijn witte bloedcellen (lymfocyten). Hodgkin lymfoom begint in een lymfeklier. Lymfeklieren zijn onderdeel van het lymfestelsel. Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol bij de afweer. Het lymfestelsel is te vergelijken met bloedvaten. Het zijn kleine en grote vaatjes waar vocht doorheen stroomt. In dit vocht zitten afvalproducten en witte bloedcellen. Het kan dus zijn dat het Hodgkin lymfoom verspreidt naar andere lymfeklieren of organen.

Er zijn twee soorten Hodgkin. Het merendeel van de mensen heeft de klassieke vorm van het Hodgkinlymfoom. De kankercellen zitten meestal in de lymfeklieren in de nek, oksels en de borst. Er is maar een klein deel van de mensen wat het zogenoemde ‘lymfocyten overheersend Hodgkinlymfoom’ heeft. Het groeit langzamer dan de klassieke vorm en wordt vaak in een eerder stadium ontdekt.

Hoe ontstaat Hodgkin?
In het lymfestelsel zitten weefsels waar lymfocyten worden gemaakt. Lymfocyten zijn witte bloedcellen. Tijdens de celdeling treedt er een fout op. Er wordt een nieuwe cel gevormd doordat het genetisch materiaal (DNA) van plek wisselt. Dit zijn dan grote cellen met twee celkernen in plaats van één. De lymfocyten zijn kwaadaardig geworden. Via het lymfestelsel en de bloedvaten kunnen deze kwaadaardige cellen zich door het hele lichaam verspreiden.

Risicofactoren
Over de oorzaken of risico’s op het ontstaan van het Hodgkinlymfoom is nog niets bekend.   

Symptomen
Hodgkinlymfoom geeft vaak geen klachten (symptomen). Soms komen mensen er bij toeval achter door bijvoorbeeld een onderzoek. Het Hodgkinlymfoom ontstaat vaak in een klier in de hals, de oksel of onder het sleutelbeen. Deze klier wordt dan groot en dik. Lymfeklieren dieper in het lichaam voel je niet vanaf de buitenkant. Soms geven ze dan klachten in de binnenkant van je lichaam, zoals buikpijn. Er zijn ook andere klachten die kunnen ontstaan bij lymfeklierkanker. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Vermoeidheid
  • Nachtzweten en koortsaanvallen
  • Jeuk
  • Minder eetlust of maagklachten
  • Afvallen zonder oorzaak
  • Benauwdheid

Soms is een lymfeklier opgezet door een gewone ontsteking. Meestal verdwijnt de zwelling dan ook vanzelf. Houd een verdikte klier in de gaten. Maak een afspraak bij de huisarts als deze na vier weken niet kleiner is.

Sluit de enquête