Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Onderzoek naar het verbeteren van de behandeling van patiënten met een hersentumor

Mijn promotieonderzoek richt zich op het verbeteren van de behandeling van patiënten met een kwaadaardige primaire hersentumor. We kijken hierbij zowel naar laaggradige als naar hooggradige oligodendrogliomen en astrocytomen (zie kader*). Momenteel krijgen deze patiënten een zeer intensieve behandeling, maar desondanks kunnen we hen niet genezen.

In ons laboratorium hebben we al kunnen aantonen dat “mini-tumoren” (ook wel organoïden genaamd) die gemaakt zijn in het lab, goed te vergelijken zijn met de tumor van de patiënt. Meer hierover leest u in de highlight over het promotieonderzoek van Maikel Verduin.

Hetzelfde onderzoeksmodel van organoïden dat we hebben ontwikkeld voor de hooggradige astrocytomen, gaan we nu gebruiken voor de laaggradige oligodendrogliomen en astrocytomen. Hoewel de tumoren laaggradig zijn, kunnen we deze patiënten niet genezen met de bestaande behandelingen. Bovendien treedt er uiteindelijke ongevoeligheid van de tumorcellen voor de beschikbare therapieën op en kunnen laaggradige gliomen uitgroeien tot hooggradige gliomen.

In ons onderzoek gaan we nieuwe therapieën testen: een doelgerichte behandeling op basis van afwijkingen in het DNA van de tumorcellen van de patiënt. Daarnaast zal het model gebruikt worden voor onderzoek naar oorzaken van therapieongevoeligheid van deze tumoren. Ook gaan we bekijken hoe therapieongevoeligheid kan worden voorkomen en hoe laaggradige gliomen uit kunnen groeien tot hooggradige gliomen. Het uiteindelijke doel van dit onderzoek is om de vooruitzichten voor onze patiënten te verbeteren.

Linde Hoosemans
Linde Hoosemans, PhD candidate

*Een glioom groeit vanuit het steunweefsel van de hersenen, de gliacellen. Het steunweefsel voedt, beschermt, isoleert, en houdt het zenuwweefsel op hun plek. Een glioom is een hersentumor die ontstaat door ongeremde celdeling van deze gliacellen. Onder de microscoop zijn meerdere soorten gliacellen te onderscheiden, waaronder astrocyten en oligodendrocyten.

  • Oligodendroglioom: een tumor die ontstaat uit een oligodendrocyt
  • Astrocytoom: een tumor die ontstaat uit een astrocyt

 

Sluit de enquête